„Ашихара каикан“

Ашихара је изворна, непосредна (фул контакт), традиционална јапанска борилачка вештина коју је засновао Канчо Хидејуки Ашихара (05.12.1944 – 24.04.1995). Званично име организације која окупља представнике ове вештине је Н.И.К.О. – “ Ашихара Каикан“. Седиште ове међународне организације је у граду Мацујама у Јапану а нови лидер је Канчо Хиденори Ашихара који је наследио легат свога оца.

niko-flag

Истовремено, Ашихара је савремени стил борилачких вештина, јер је осмишљен тако што су узети најбољи сегменти неколико проверених борилачких вештина, додате многе оргиналне технике које је развио сам Хидејуки Ашихара, и све је то уклопљено у нови борбени стил који припада групи „уличних борбених стилова“. Припадност овој групи произлази из чињенице да су технике које се уче на тренингу, преузете из стварних борбених ситуација, тако да се технике научене на тренингу лако примењују у животној одбрамбеној ситуацији. У том смислу стил је револуционаран јер на веома савремен, проверен и осмишљен начин, са контролисаним спаринзима, без повреда, почетнике лако уводи у фул контакт борење.

Све технике које се изучавају су са нагласком на „Сабаки метод“. Сабаки у ширем смислу речи значи „мислим корак унапред и желим да противникову снагу окренем у своју корист“.

Са друге стране Ашихара је веома развијен врхунски борилачки спорт где се на такмичењима примењују Фул контакт правила. Као спортска дисциплина Ашихара важи за једну динамичну, снажну, веома атрактивну вештину спортског борења која осваја на први поглед.

Најпознатије међународно такмичење у овом стилу борења је „Ашихара Светски Шампионат“ које се одржава на сваке две године у различитим градовима света ( Букурешт, Београд, Будимпешта, Брашов, Актау, Мацујама). Сврха овог такмичења је да се окупе најбољи борци Ашихара спорта како би тестирали принципе и теоријски концепт Ашихара тренирања, са крајњим циљем личног усавршавања као и унапређења Ашихара спорта у целини. Такође ово је прилика да борци тестирају своју издржљивост , брзину, снагу, прецизност, технику, ефикасност и оно што је најважније своју „Сабаки“ методу. Међутим, много важније је да спортисти, на психолошком плану, провере контролу својих емоција и практично провере своју истрајност, спортски дух и самодисциплину.

Сенсеи Светлан Скендеровски, мајстор Кјокушинкаи-а, трофејни тренер, представник огранка Кјокушинкаи савеза Југославије у периоду ’87-90 године, у Марту 2007. године постаје зачетник нове борилачке вештине у Србији и са својим ученицима оснива Ашихара каикан савез Србије, који незаустављиво окупља све већи број чланова и клубова.

У Децембру 2017. године Ашихара спорт је препознат од стране министарства спорта и омладине Републике Србије као спорт од интереса за Републику Србију. Ашихара каикан савез Србије и Београда су редовни чланови Спортског Савеза Београда и Спортског Савеза Србије, тако да тренирањем у нашем клубу имате прилику да учествујете у бројним такмичењима, на националном и интернационалном нивоу, као репрезентативац Републике Србије. Такође вам се пружа прилика за учешће на националним и интернационалним семинарима, што вам гарантује спортски и борилачки напредак као и незаборавна путовања и дружења.