„Ashihara kaikan“

Ashihara je izvorna, neposredna (full contakt), tradicionalna  japanska borilačka veština koju je zasnovao Kancho Hideyuki Ashihara (05.12.1944 – 24.04.1995). Zvanično ime organizacije koja okuplja predstavnike ove veštine je N.I.K.O. – “ Ashihara Kaikan“. Sedište ove medjunarodne organizacije je u gradu Matsujama u Japanu a novi lider je Kancho Hidenori Ashihara koji je nasledio legat svoga oca.

Istovremeno, Ashihara je savremeni stil borilačkih veština, jer je osmišljen tako što su uzeti najbolji segmenti nekoliko proverenih borilačkih veština, dodate mnoge orginalne tehnike koje je razvio sam Hideyuki Ashihara, i sve je to uklopljeno u novi borbeni stil koji pripada grupi „uličnih borbenih stilova“. Pripadnost ovoj grupi proizlazi iz činjenice da su tehnike koje se uče na treningu, preuzete iz stvarnih borbenih situacija, tako da se tehnike naučene na treningu lako primenjuju u životnoj odbrambenoj situaciji. U tom smislu stil je revolucionaran jer na veoma savremen, proveren i osmišljen način, sa kontrolisanim sparinzima, bez povreda, početnike lako uvodi u ful kontakt borenje. 

Sve tehnike koje se izučavaju su sa naglaskom na „Sabaki metod“. Sabaki u širem smislu reči znači „mislim korak unapred i želim da protivnikovu snagu okrenem u svoju korist“.

Sa druge strane Ashihara je veoma razvijen vrhunski borilački sport gde se na takmičenjima primenjuju Full Contact pravila. Kao sportska disciplina Ashihara važi za jednu dinamičnu, snažnu, veoma atraktivnu veštinu sportskog borenja koja osvaja na prvi pogled. 

Najpoznatije međunarodno takmičenje u ovom stilu borenja je „Ashihara World Championship“ koje se održava na svake dve godine u različitim gradovima sveta ( Bukurešt, Beograd, Budimpešta, Brašov, Kazakhstan). Svrha ovog takmičenja je da se okupe najbolji borci Ashihara sporta kako bi testirali principe i teorijski koncept Ašihara treniranja, sa krajnjim ciljem ličnog usavršavanja kao i unapredenja Ashihara sporta u celini. Takođe ovo je prilika da borci testiraju svoju izdržljivost , brzinu, snagu, preciznost, tehniku, efikasnost i ono što je najvažnije svoju „Sabaki“ metodu. Međutim, mnogo važnije je da sportisti, na psihološkom planu, provere kontrolu svojih emocija i praktično provere svoju istrajnost, sportski duh i samodisciplinu.

U Martu 2007. godine, sensei Svetlan Skenderovski, majstor Kyokushinkai-a, trofejni trener, predsednik Kyokushinkai saveza Srbije u periodu ’87-90 godine, postaje začetnik nove borilačke veštine u Srbiji i na prostoru nekadašnje SFRJ. Sensei Svetlan Skenderovski kao lider, sa svojim učenicima osniva Ashihara kaikan savez Srbije, koji nezaustavljivo okuplja sve veći broj članova i klubova.

U Decembru 2017 godine Ashihara sport je prepoznat od strane ministarstva sporta i omladine Republike Srbije kao sport od interesa za Republiku Srbiju. Ashihara kaikan savez Srbije i Beograda su redovni članovi Sportskog Saveza Beograda i Sportskog Saveza Srbije, tako da treniranjem u našem klubu imate priliku da učestvujete u brojnim takmičenjima, na nacionalnom i internacionalnom nivou, kao reprezentativac Republike Srbije. Takođe vam se pruža prilika za učešće na nacionalnim i internacionalnim seminarima, što vam garantuje sportski i borilački napredak kao i nezaboravna putovanja i druženja.